Felçli Hasta Yatak Yarası
Bir hastalık veya kaza sonucunda yatağa bağımlı kalan, yatarak tedavi edilmesi gereken veya tekerlekli sandalyede yaşamını devam ettirmeye çalışan felçli hastalarda uzun süreli sabit şekilde kalmaları sebebiyle vücudun belli bölgelerinde bir baskı meydana gelir. Bu durumla birlikte yeterince hava alamayan, kan akışının sağlanamadığı ve hareket ettirilmeyen vücut bölgelerinin cilt düzeyinde bozulmalar başlar.
Bu cilt bozulmalarına doğru zamanda doğru şekilde tıbbi müdahale edilemezse ilerleyen süre içerinse hastada yara gelişmeye ve ilerlemeye başlar. Genel olarak yatak yaraları, yoğun bakım servisinde uzun süreli tedavi gören hastalarda, omurga hasarına bağlı felç kalma durumu, Alzheimer, gibi hastalık durumlarında meydana çıkabileceği gibi farklı nedenlerle yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı hastalarda da görülme ihtimali de oldukça yüksektir.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Yatak Yarası Oluşur?
Yatak yani diğer adıyla bası yarası hastanın sabit bir şekilde hareketsiz olarak yatakta yatarak tedavi görmesine veya tekerlekli sandalyede hayatını devam ettirmesine bağlı olarak farklı bölgelerde gelişebilir. Bu durumu yaşayan hastaların durumuna bakıldığında yatağa bağımlı olan hastalarda genellikle oluşan yatak yaraları vücudun belli bölgelerinde meydana gelmektedir. Diğer bölgelerin aksine sırt kısmı, bel bölgesi, omuz başları, dirsekler, başın arka kısmı, kalça, dizlerin arka kısımları ve topuk bölgelerinde yara oluşma ihtimali daha fazladır.
Yatak yarasının ciddi boyutlara gelerek ölümcül felçli hastanın tedavisinde karmaşık ve artık müdahale edilmesi mümkün olmayan, çaresiz kalınan süreçlerin sonucunda gelişebilecek bir durum olarak görülebilir. Yatak yarasının ilerleyerek vücutta kanamalı veya açık hale gelmesi, doğru müdahalede geç kalınması, zamanında ve doğru tedavi uygulanmaması, vücutta enfeksiyona sebep olarak tehlikeli boyutlara ulaşması sonucunda yatak yaraları ölümcül bir hale gelebilir.
Yatak Yarasının İlerlememesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Vücutta oluşan yatak yaralarının ölümcül boyutlara gelmemesi için doğru zamanda doğru tıbbi müdahale, deneyimli hemşire ya da hasta bakıcılar tarafından yapılan düzenli yara bakımları, yatış şekli pozisyonu ve hasta yara takibi ile pozisyonu için aile desteği gerekmektedir. Tüm bu bakım ve özenin yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir konu daha vardır ki son derece büyük önem taşır. Hastada oluşan yatak yarasına düzenli pansuman yapılması ve yara bakımı için kullanılacak olan ilaçların yanı sıra kullanılan hasta yatağı da çok önemlidir.
Yatak Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yatağa bağımlı olan hasta için aile bireyleri ve tıbbi ekip son derece disiplinli ve özenli bir şekilde yaklaşmalı, bu sayede hastada oluşabilecek fiziksel yaralar dışında psikolojik olarak da destek vermelidir. Özellikle hasta da yatak yarası oluşumu başlamışsa sık sık pansuman yapılarak cilt yüzeyi dezenfekte edilerek enfeksiyon oluşma riskine karşı tedbir alınmalıdır. Tüm bunlardan önce yara oluşmaması için hastanın durumuna bağlı olarak hasta yatağı modelleri arasından en uygun olanı seçilmelidir.
Felçli hastada oluşan yara bakımı için hastanın kendi doktorunun yapacağı medikal tedavi planı sonrasında yara bakımında tecrübeli, bu konu hakkında sertifikası olan bir hemşire tarafından düzenli pansuman yapılmaya başlanmalıdır. Yatak yarası oluşan bölgeye pansuman yapılan ortamın hijyenik olması herhangi bir enfeksiyona sebebiyet vermemek için gereklidir. Aynı zamanda kullanılan malzemenin de steril olmasına dikkat edilmelidir. Yara bakımı ve pansuman yapan hemşire tarafından her gün yaranın durumu takip edilip, değerlendirilmesi yapılarak doktora bilgi verilmelidir.
Yatak yarası tedavi süresi boyunca ilaçların yanı sıra hastanın durumuna uygun olarak çeşitli krem ve merhemler ile destek tedavi uygulamalarından faydalanılır. Genel olarak yara tedavileri uzun süreli zamana yayılır. Bazı durumlarda bir iki haftalık takip ve tedavi gerekirken bazı durumlarda ise tedavi aylar sürebilir. Yani birkaç kez yapılan tedavi ve pansuman uygulamaları ile hemen sonuç alınarak yarada iyileşme sürecinin başlanması beklenmemelidir. Hasta yakının bu süreçte sabırlı olması ve elinden gelen desteği vermesi önemlidir.
Yatak Yarası Nasıl Önlenir?
Yatarak veya tekerlekli sandalyede tedavi gören hastalarda yara oluşmasını engellemek için ilk yapılması gereken ve en önemli şey, 24 saatlik dilim içerisinde iki saatte bir hastanın yatma pozisyonu değiştirilerek sabit durması engellemelidir. Uzun süre yatarak tedavi gören için hastaya havalı yatak temin edilmeli ve bu sayede kan dolaşımı daha iyi sağlanmalıdır.
Her gün tüm vücudunun cilt yüzeyi kontrolü yapılarak yatak yarası oluşabilecek bölgeler daha detaylı bir şeklide özel olarak kontrol edilmelidir. Cilt temizliği yapıldıktan sonra vücudun ıslak kalmamasına dikkat etmek gerekir çünkü nemli ortamlar enfeksiyon ve yaraya sebebiyet verir. Yatağa bağımlı olan hastaya silme banyo yapıldığı durumlarda ise sabunlu bez ile temizlendikten sonra tüm vücut detaylı bir şekilde temiz ve yumuşak bir havlu ile kurulanmalıdır. Temizlik sırasında yatak yarası oluşabilecek yerlerle daha çok itina gösterilmelidir.
İlk Müdahale Nasıl Yapılmalıdır?
Cilt dokusunda kızarıklıklar veya değişik reaksiyonlar oluşmaya başlamışsa mutlaka hastanın doktoru ile görüşülmeli ve yatak yarası tedavisine başlanmalıdır. Bu değişiklikler kızarıklıkların yanı sıra ciltte kabarma, cilt derisinde pullanarak dökülme, temizliğe dikkat edilmesine rağmen kötü koku oluşumu olarak da görülebilir. Böyle durumları hafife almadan en hızlı şekilde doktora bilgi verilmelidir. Yatak yarası profesyonel bir doktor tarafından muayene edilip değerlendirilmeli ve yara bakımı konusunda tecrübeli bir hemşire özen gösterilerek en hijyenik şekilde pansumanları yapılmalıdır. Doğru hasta yatağı seçimi yapılarak da hastanın vücudunda yaraların oluşması engellenebilir. Felçli hasta yatağı fiyatları hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın